Film: To the Arctic - Omniversum - Den Haag



President Kennedylaan 5 / 2517 JK Den Haag
0900-6664837 (€ 0,35 p.m.) www.omniversum.nl
Dagelijks / Film: Nederlands ingesproken; door Ellen ten Damme; vanaf 6 jaar.
Het filmavontuur To the Arctic onthult een meeslepend verhaal over het gevecht van een moeder ijsbeer en haar zeven maanden oude welpen om te overleven in de Arctische wildernis. Hun thuis wordt door de versnelde klimaatverandering in een rap tempo kleiner. De ijsbeer is wereldwijd het symbool van de opwarming van de aarde, maar To the Arctic laat niet alleen de overlevingsstrijd van ijsberen zien. Ook Inuit komen in de film aan bod.

26 november 2012 - Groningen - Imakalezing



Antarctica - de Belgen op de Pool
Arctisch Centrum / Aweg 30 (ingang Herman Colleniusstraat)
9718 CW Groningen.
19:30 uur (Let op! De deur gaat na dit tijdstip op slot).
Toegang: € 2,00 (inclusief koffie en thee).
Johan Lambrechts, reisjournalist en auteur van het boek “Antarctica – de Belgen op de pool: de Belgische exploratie op Antarctica vroeger en nu”, neemt ons mee naar het koudste, ijzigste, winderigste en droogste continent ter wereld. Hij belicht het spannende relaas van de avontuurlijke Belgische exploratie van Antarctica, gekruid met veel anekdotes en rijkelijk geïllustreerd met audio- en beeldmateriaal.  Gewijzigd: 22.09.2013

Alaska



Inuit vroeger Eskimo's genoemd


Het woongebied van de Inuit, die vroeger Eskimo's werden genoemd ligt
in Noordoost Siberië, Alaska (VS), Canada en Groenland.


Alaska - Inuit

De inheemse volken die in Alaska wonen.
Bron: ...

15 november 2012 - Groningen - Mini Polar Symposium


Harmoniegebouw, Expositieruimte (Weber foyer)
Oude Kijk in 't Jatstraat 26 / 9712 EK  Groningen.
Entree: gratis / Aanmelden via: www.arctischcentrum
Programma
14:00: Prof. dr. Christian Wiencke: Biology of Arctic benthic marine macroalgae: 20 years of research on Spitsbergen' Summar;
14:45: Dr. Maarten Loonen: 30 years of Dutch goose research in Ny Alesund;
16:00: Nick Cox: How British explorers learned to travel in Antarctica

VS-NAVY dolfijnen met pensioen



Dolfijnen en zeeleeuwen in dienst van de VS-marine raken hun baan kwijt. De dieren worden gebruikt voor het opsporen van zeemijnen. In 2017 wordt hun plek ingenomen door robots.
Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw zet de VS-marine zeezoogdieren in bij het opsporen van zeemijnen. Vooral dolfijnen zijn, vanwege hun sonarsysteem, hiervoor zeer geschikt.
In de jaren 90 van de vorige eeuw was er zelfs sprake van dat de Amerikanen bezig zouden met het opleiden van 'killer dolphins'. Dat plan is uiteindelijk in de prullenbak verdwenen.
Als de dolfijnen met pensioen gaan, worden zij de rest van hun leven verzorgd in dolfinaria. Bron: Wikimedia, 8 november 2012.

Foto: Chasing Ice

Fotograferen in time-lapse maakt versnelde klimaatsverandering pijnlijk zichtbaar
Samen met zijn cameraploeg legde natuurfotograaf James Balog indrukwekkende beelden van de teloorgang van enorme ijsschotsen rond de Noordpool
vast. De versnelde klimaatverandering is op de beelden, verzameld voor de documentaire Chasing Ice goed zichtbaar. “Seeing the unseen”, noemt Balog de beelden. Want, zegt hij erover: 'Je kan maanden naar het landschap turen, maar de klimaatsverandering toch niet onder ogen krijgen.'
De beelden werden in slechts een paar maanden tijd opgenomen. IJsschotsen, soms ter hoogte van een flatgebouw van 32 verdiepingen, verdwenen in zeer korte tijd de zee in. Schrijnend, vindt de voormalig klimaatscepticus Balog. 'Ik was aanvankelijk sceptisch, omdat ik dacht dat de theorieën over klimaatsveranderingen enkel op computermodellen gebaseerd waren.'.



Dat argument deed Balog direct van de hand toen de veranderingen in de natuur ook in zijn eigen werk pijnlijk zichtbaar werden. Een opdracht voor National Geographic bracht de ervaren natuurfotograaf ertoe in zogenoemde time-lapse te fotograferen. Drie weken lang maakte hij van hetzelfde gebied op exact dezelfde plek exact dezelfde foto’s. Het resultaat was schokkend, stelt hij. Want in die korte periode was al een enorme verandering te zien.
Voor de documentaire Chasing Ice gingen Balog en zijn team nog een stapje verder. Op vijftien plekken in onder andere Groenland, Alaska, IJsland en Brits-Columbia (Canada)  plaatsten zij in totaal 26 camera’s. Deze maakten zolang het licht was elk uur een foto. Het project nam in totaal bijna vijf jaar in beslag, maar in de beelden worden jaren soms samengeperst in seconden. In de documentaire zijn niet alleen de veranderingen in kaart gebracht, maar ook de barre omstandigheden die de ploeg trotseert om de beelden te verkrijgen, zijn gefilmd.
 

Kanarie
Maar klimaatsverandering is toch op veel meer wijzen in beeld te brengen, zou je kunnen denken. Zijn overmatige regen, stormen en stijgende temperaturen ook allemaal geen uitingen van het veranderende klimaat? Inderdaad, maar Balog stelt: “IJs is de kanarie van de global kolenmijn.” Bij geen enkel ander natuurverschijnsel zijn de veranderingen zo goed zichtbaar.
 

Menens
James Balog over zijn filmproject in TED: En dat het zo menens is als Balog stelt, blijkt ook wel. In augustus werd bekend dat de hoeveelheid zeeijs rond de Noordpool een ongekend dieptepunt heeft bereikt. Nooit eerder in de afgelopen eeuwen is er zo weinig ijs in de Noordelijke IJszee en zijn randzeeën voorgekomen. Al sinds 1978 blijkt de hoeveelheid zeeijs rond de Noordpool trendmatig af te nemen.
Natuurfotograaf James Balog die een camera aan een berg monteert. Foto AP / Extreme Ice Survey.
Bron: NRC 2012.11.06,
Jeannine Julen www.jamesbalog.com