Fotoboek: Nomad


Fotoboek / Jeroen Toirkens 
met een essay van Jelle Brandt Corstius.
Uitgeverij Lannoo (2011,
2de druk.) / € 39,99 / 208 blz.

ISBN: 9789020995985 / www.lannoo.com www.nomadslife.nl
Sinds 1999 brengt Jeroen Toirkens met zijn project NomadsLife de eeuwenoude leefwijze van nomaden in beeld, meestal in zwart/wit. Tenminste, zolang het nog kan. Twaalf jaar en twaalf reizen naar de meest afgelegen, vaak Arctische gebieden leverden Toirkens vele foto’s. Bijzonder is om te zien hoe niet alleen deze volken zich in die twaalf jaar ontwikkelden, maar ook hoe het fotowerk en het reizen van Toirkens zich ontwikkelde.
Jelle Brandt Corstius schreef voor dit unieke fotoboek een persoonlijk verslag over de twee keren dat hij meereisde. Bijzonder is het contrast tussen zijn en Toirkens’ manier van reizen en het is verassend hoe zijn handen ineens onder het walvisbloed zitten.
Nomadische en semi-nomadische volken leven onder vaak extreme omstandigheden in symbiose met natuur en klimaat. Niet alleen laten de foto’s zien dat veel nomaden oude tradities proberen op te pakken en zich politiek en cultureel organiseren, maar ook laten zij de keerzijde van het nomadenleven zien. Corruptie, problemen met landrechten en wijdverbreid alcoholisme hebben hun weerslag op inheemse volken. Door verstedelijking, globalisering, droogte, armoede, exploitatie, EU-invoerverbod, vervuiling en versnelde klimaatverandering wordt het steeds moeilijker om vast te houden aan hun eigen manier van leven.
Jeroen Toirkens (1971) studeerde fotografische vormgeving aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. In 2004 en 2010 won hij prijzen bij de Zilveren Camera met foto’s uit Mongolië en Groenland.
Jelle Brandt Corstius (1978) is publicist en programmamaker (VPRO-Zomergasten, Van Moskou tot Magadan, enz.) was Trouw-correspondent in Moskou.


Nomad / 19 maart t/m 5 juni 2011 / Jeroen Toirkens / fotodocumentaire tentoonstelling
GEMAK / Paviljoensgracht 20-24 / 2512 BP Den Haag / T: 070 3638968
www.gemak.org
Open: di t/m vr: 12.00-17.00 u., za + zo: 13.00-17.00 u. Toegang gratis.
19 maart 2011: Presentatie van het fotoboek Nomad en opening tentoonstelling.
Verschillende activiteiten gedurende de tentoonstelling (o.a. zo 17.04 en 22.05.2011).
Een fotodocumentaire over nomadisch leven, de oudste vorm van bestaan. Toirkens legde het leven van een aantal nomadische volken vast. Daarvan stelde Wim van Sinderen, conservator fotomuseum Den Haag, een uitgebreid overzicht samen. 06.09.2013

RAIPON gedwongen activiteiten te staken


Arctic Peoples Alert bereikte het verontrustende bericht dat de Russian Association of Indigenous Peoples of the North, Siberia and Far East (RAIPON) op non-actief is gesteld door het ministerie van Justitie van de Russische Federatie.
Het Russische ministerie van Justitie heeft RAIPON op 1 november 2012 laten weten dat zij haar activiteiten tot 20 april 2013 moet opschorten (Orde № 2.332-р).
Op 14 en 15 november 2012 in Haparanda, Zweden bleef de stoel achter de vlag van RAIPON, een van de permanente deelnemers bij de Arctische Raad, dan ook leeg tijdens de vergadering van de senior Arctic officials of the Arctic Council, waarbij Nederland als waarnemer aanwezig was.
 
Minister Timmermans
In het kader van het bilaterale jaar Nederland-Rusland 2013 wilde Arctic Peoples Alert al bij de minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, aandacht vragen voor de minderheidspositie van de inheemse volken in de Russische Federatie.

Nu RAIPON in direct gevaar verkeerd, heeft Arctic Peoples Alert de Nederlandse regering opgeroepen, in navolging van onder meer de SAO, Nordic Council haar verontrusting uit te spreken over deze ontwikkeling.
De minister heeft Arctic Peoples Alert laten weten dat hij onze zorgen deelt over de ontwikkelingen in Rusland ten aanzien van de werkzaamheden van ngo’s. Nederland zal ook in het Nederland-Rusland jaar 2013 het belang van maatschappelijke organisaties voor de ontwikkeling van een democratische samenleving blijven benadrukken.
Op 8 oktober 2001 heeft Timmermans, in zijn hoedanigheid van Tweede Kamerlid, een delegatie van RAIPON en de Nenets organisatie Yasavey (een van de leden van RAIPON) ontvangen en onder meer gesproken en onder meer gesproken met de heer Pavel Sulyandziga, voormalige eerste vicepresident van RAIPON en de heer Vladislav Peskov, president van Yasavey en vicepresident van de noordwest federale regio van RAIPON over de slechte situatie waarin hun volken verkeren.
RAIPON, opgericht in 1990, verenigt en komt op voor de rechten van veertig (kleine) veelal met uitsterven bedreigde inheemse (Arctische) volken in het Noorden, Siberië en Verre Oosten van de Russische Federatie.
RAIPON is niet alleen de vertegenwoordiger van de Russische inheemse volken in de Arctische Raad en Barents Euro-Arctic Council (BEAC), maar heeft onder meer ook een speciale consultatieve status bij ECOSOC, UNEP en het VN-Permanent Forum voor Inheemse Zaken.

Canada: ijzerertsmijn op Baffin eiland

De Canadese autoriteiten hebben staalconcern ArcelorMittal groen licht gegeven voor de ontwikkeling van een ijzerertsmijn bij de Mary River op Baffin eiland (Nunavut).
Om de ijzerertsmijn te realiseren, moet een omvangrijke infrastructuur worden gebouwd, zoals wegen en spoorlijnen. De verwachting is dat de mijn jaarlijks 18 miljoen ton ijzererts gaat opleveren over een periode van 21 jaar. De kosten worden geraamd op 4 miljard dollar. Gewijzigd: 19.06.2013

VN-klimaattop 2012 - Doha, Qatar




De VN- klimaattop in Doha, Qatar is er weer niet in geslaagd om geloofwaardige stappen te zetten die de versnelde opwarming van de aarde tegengaan.
Slechts werd afgesproken om het Kyotoverdrag tot 2020 te verlengen. In de praktijk stelt dat niets voor, omdat China, de Verenigde Staten en Russische Federatie niet meedoen. Ook is een nieuw verdrag nog lang niet in zicht.
Tijdens deze klimaattop hadden de regeringen de basis moeten leggen voor een eerlijk en ambitieus klimaatakkoord in 2015.
Dat nieuwe wereldwijde verdrag moet in 2020 ingaan. Maar van die voornemens is niets terechtgekomen. Er zijn geen doelen over CO2-reductie afgesproken en geen concrete financiële toezeggingen gedaan voor ontwikkelingslanden. Zelfs is niet duidelijk hoe tot een nieuw verdrag moet worden gekomen.  
Bron: WWF.

18 december 2012 - Groningen - Imakalezing

Arctic Futures: It’s About Climate Change - But Also Much More!
Lezing: Gail Fondahl
18 december 2012 / 15.00 uur / Arctisch Centrum
Aweg 30 (ingang Herman Colleniusstraat) / zaal 214 / 9718 CW Groningen
Voertaal: Engels / Toegang gratis.
Climate change will have significant impact on arctic environments and on Arctic people’s lives. But ask Arctic residents about climate change and many will note that they are more concerned about rapid socio-economic changes that they face, such as acculturation, urbanization, and economic and cultural globalization. Fondahl will look at key socio-economic trends in the Arctic, some directly related to climate change, some only tangentially connected or discrete. I also consider the growing role of social sciences in Arctic research, in tracking, analyzing and predicting change, and in offering critical evidence based research on which to base policy recommendations to address such change. She will underscore Canada’s role in such social science research.
Gail Fondahl is professor of geography at the University of Northern British Columbia, and is currently president of the International Arctic Social Sciences Association (IASC - 2011-2014). She holds a BA from Dartmouth College, and a MA and PhD from University of California, Berkeley. She is interested in the legal geographies of indigenous land rights and land claims in the Russian North: her research looks into both the changing spaces that legal reforms permit; and the materialization of those spaces as the new laws are invoked, interpreted and implemented. She has also carried out co-managed research on sustainable resource management with Tl’azt’en Nation in northern British Columbia. Gail is co-lead on the Arctic Human Development Report 2 (AHDR-2), a project under the aegis of the Arctic Council’s Sustainable Development Working Group. She represents Canada on the IASC Social and Human Working Group, and serves as Vice-Chair for that group.