28 oktober 2013 - Groningen - Imakalezing


Lezing: Dr. Tjeerd de Graaf
Kleine Arctische volken van Siberië:
de geschiedenis van hun bedreigde talen en culturen.

Arctisch Centrum / Aweg 30
(ingang Herman Colleniusstraat) / 9718 CW Groningen
19:30 uur (Let op! De deur gaat na dit tijdstip op slot).
Toegang: € 2,00 (inclusief koffie en thee).


Aan het eind van de 17de eeuw werd in het toenmalige Rusland steeds meer bekend over de volken in Siberië. Zo reisde in 1664 en 1665 de Nederlander Nikolaas Witsen samen met Jacob Boreel door Rusland. In 1690 publiceerde Witsen de eerste kaart van Siberië en het commentaarboek Noord en Oost Tartaryen, waarin hij Siberië en de omringende landen beschreef (1692/1705), met gegevens over de lokale bevolking, waaronder die van hun taal. Bij later veldwerk werden vele van deze talen opgetekend op geluidsdragers, allereerst op Edison wasrollen.
Dr. Tjeerd de Graaf heeft zich gespecialiseerd in de fonetische aspecten van volkenkundig en taalkundig onderzoek. In 1990 nam hij deel aan een Japanse veldwerkreis naar het eiland Sachalin, nadat hij in 1988 enige maanden in Sapporo had gewerkt aan het technische probleem van de reconstructie van deze wasrollen. Sindsdien volgden meerdere projecten met Japanse en Russische collega’s, in het bijzonder met de universiteit van Sint-Petersburg. Dit werd later gevolgd door een aantal speciale veldwerkreizen naar Sachalin, Jakoetië en andere delen van de Russische Federatie. De resultaten daarvan worden gebruikt voor het bestuderen van een aantal Siberische volken en het vastleggen van hun taal en cultuur. Op basis van het verkregen materiaal kunnen onderwijsmethoden worden ontwikkeld voor minderheden, waardoor het verdwijnen van hun oorspronkelijke talen en culturen enigermate kan worden tegengaan.Na zijn pensionering in 2003 kan De Graaf zijn onderzoekactiviteiten voortzetten als medewerker bij het Europese Mercator Centrum voor Meertaligheid en Taalleren van de Fryske Akademy, in het kader van de Cultuurstichting Siberië en de Foundation for Endangered Languages.

2/3 november 2013 - Eindhoven - Canuit

On silent Wings
Zaterdag 2 november 2013 van 13-17 uur
Zondag  3 november 2013 van 10-13 uur
Canuit - Inuit Art Galerie
F.D. Rooseveltlaan 116 / 5625 PD Eindhoven
Tel.: 040 2415806 / www.canuit.com
Toegang gratis!

On silent Wings.
Bij de Inuit nemen vogels een speciale plaats in. De vele terugkerende vogels kondigen niet alleen het nieuwe seizoen aan, ze verlevendigen met hun gekwetter en gefladder ook het landschap. Bovendien zijn vogels en hun eieren een welkome aanvulling op het eentonige menu. Uilen, valken en haviken worden bewonderd om hun vliegkunst en jaagtechniek. En het lijkt alsof sjamanen de vlucht op hun spirituele reis nabootsen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vogels een belangrijk thema zijn in de Inuit kunst. Soms worden ze stijlvol en gracieus uitgebeeld, dan weer humoristisch. Ook spelen ze een prominente rol in de vele mythen en legendes.

Gewijzigd: 20.11.2013

Tot 6 januari 2014 - Den Helder - Nomaden van de Oceaan



Rondreizende expositie
fotograaf: Lex van Groningen
Natuur- en milieueducatief centrum De Helderse Vallei
Jan Verfailleweg 9-11 - 1783 BW Den Helder
Toegang: gratis.
www.deheldersevallei.nl
Sinds 2006 vaart Lex van Groningen jaarlijks, als (natuur)gids en fotograaf, naar Antarctica en onderweg fotografeert hij Albatrossen en Stormvogels.
19 van de 21 soorten Albatrossen worden met uitsterven bedreigd!
onder andere door:

  • langelijn- en sleepnetvisserij (elk jaar sterven er zo’n 100.000);
  • minder beschikbaar voedsel als gevolg van de versnelde opwarming van zeeën en oceanen;
  • door zwerfvuil (drijvende eilanden van plastic).
Gewijzigd: 20.11.2013
     

Shell wil niets weten van Greenpeace-actie



Op 22 oktober 2013 heeft Greenpeace, naar aanleiding van de affaire rond de Arctic Sunrise in een brief aan bestuursvoorzitter Peter Voser, Shell verzocht de overeenkomst met het Russische staatsoliebedrijf Gazprom die voorziet in het gezamenlijk naar olie boren in het Noordpoolgebied, te verbreken. Shell beschouwt het gebeuren als een zaak van de Russische autoriteiten en Greenpeace.
'Een doorzichtige poging van de milieuorganisatie om ons erbij te betrekken', aldus een woordvoerder van Shell op 24 oktober, 'Wij hebben niets met de gebeurtenissen in Rusland te maken, nul komma nul procent'. Bron: AD

Noors museum geeft Inuit voorwerpen terug

Gjoa Haven elder Alice Aglukkaq met de gepensioneerde
Noorse anthropoloog Tom Svensson (Juanita Taylor/CBC).


Gjoa Haven, Nunavut, 22 oktober 2013. Het Noorse Museum of Cultural History in Oslo heeft voor de opening van het Nattilik Heritage Center enkele van de door de Noorse poolreiziger Roald Amundsen in het begin vorige eeuw verzamelde voorwerpen gegeven zoals traditionele olielampen , harpoenen en sneeuw messen.