arctica 32 - Greenpeace contra Groenland

De rollen omgedraaid: Goliath Greenpeace tegen David Groenland.
Op 31 augustus 2010 voerde Greenpeace actie tegen Groenland in het kader van Go beyond oil, waarbij een olieplatform van Cairn Energy voor de Groenlandse westkust werd bezet. Deze actie was buiten proportie en hervatting van de dialoog tussen Groenland en Greenpeace was beter geweest.
Oliewinning voor de kust van Groenland ligt veel gecompliceerder dan door de internationale milieuorganisatie wordt voorgesteld. Om onafhankelijk te worden, moet Groenland een eigen economie kunnen opbouwen en daarbij hoort verantwoorde winning van grondstoffen.
Het Westen legt Groenlanders op hoe zij moeten leven: Groenlanders mogen geen oliewinning voor hun kust toestaan, Groenlanders mogen niet op walvissen jagen en Groenlanders mogen geen zeehondenproducten verhandelen. Dit terwijl wij zelf nauwelijks nog weten wat natuur is.
Met name Nederland zou beter moeten weten. Sinds Willem Barentsz trokken we twee eeuwen lang naar de noordelijke zeeën. Aan de Groenlandse westkust introduceerden Nederlandse handelaren en walvisvaarders geld, alcohol, muziek, ziektes en wapens. Onze voorouders hebben de populatie walvissen voor de Groenlandse westkust vrijwel uitgeroeid. Vandaag de dag echter gedraagt Nederland zich als het beste jongetje in de Europese klas om de Groenlandse Inuit de handel in zeehondenproducten onmogelijk te maken, terwijl de zeehondensoorten voor de Groenlandse kust geen bedreigde soorten zijn. Het Westen draagt in de gehele Arctis bij aan versnelde klimaatverandering en chemische vervuiling. Het gevolg van deze VOC-WIC-mentaliteit is dat de toekomst van de 57.600 Groenlanders steeds uitzichtlozer wordt, met een sterke toename van alcoholisme en zelfdodingen (stille genocide).
Groenlanders willen onafhankelijk worden van hun voormalige koloniale macht Denemarken. Op 21 juni 2009 zijn zij daar een stap dichterbij gekomen. Om daadwerkelijk (economisch) onafhankelijk van Denemarken te kunnen worden zal Groenland meer inkomsten moeten verkrijgen en kan daarom niet om exploitatie van grondstoffen heen. Immers, de Groenlandse economie kan niet alleen op zeehondenvlees - zogezegd hun dagelijks brood - draaien, zeker niet als de huiden nauwelijks geëxporteerd kunnen worden. Om te overleven zijn ook Inuit gedwongen deel uit te maken van de wereldeconomie. Inheemse Arctische volken, waaronder Inuit in Groenland, Canada, Alaska en Chukotka of Nenets in Noordwest-Rusland en Siberië, hebben nog geen soevereiniteit over hun woongebied. De exploitatie van grondstoffen wordt grotendeels bepaald door de moederlanden Denemarken, Canada, Russische Federatie en de Verenigde Staten.
Arctic Peoples Alert ziet liever geen exploratie en exploitatie van grondstoffen in het Noordpoolgebied. Het kwetsbare Arctische ecosysteem, waarvan inheemse Arctische volken voor hun voortbestaan afhankelijk zijn, is op veel plaatsen al ernstig aangetast. Arctic Peoples Alert staat echter op het standpunt dat inheemse Arctische volken recht op zelfbeschikking hebben en daarom zelf zeggenschap behoren te hebben over de exploitatie van grondstoffen. Inheemse volken staan op het standpunt dat dit op de veiligst mogelijke en meest milieuverantwoorde manier dient te gebeuren. In het geval van de exploitatie voor de Groenlandse westkust door Cairn Energy heeft de Groenlandse regering Noorse consultants en Canadese autoriteiten ingeschakeld om toezicht te houden.
Greenpeace heeft geprobeerd om met de Groenlanders in gesprek te komen. Echter, Greenpeace heeft bij inheemse Arctische volken bepaald geen goede naam opgebouwd. Het is dan ook begrijpelijk dat Groenlanders de uitgestoken hand hebben afgewezen.www.greenpeace.nl www.cairnenergy.com

Foto©Rose/Greenpeace