Kroonprins Willem-Alexander bezoekt Groenland in het kader van WNF-missie Sila.


De prins van Oranje heeft op uitnodiging van het Wereld Natuur Fonds (WNF) van 7 t/m 12 mei 2011 een bezoek aan Groenland gebracht. Vele royalty’s gingen de kroonprins voor, waaronder kroonprins Haakon van Noorwegen, kroonprins Frederik van Denemarken en kroonprinses Victoria van Zweden. Eerder bracht de kroonprins met zijn vrouw een bezoek aan Antarctica.  
Het WNF bracht op Groenland partijen bijeen om niet alleen de schoonheid van het poolgebied te ervaren, maar vooral om te praten over de verschillende belangen in een kwetsbaar gebied dat aan de vooravond staat van grote veranderingen, die grote consequenties voor Nederland hebben.
Naast prins Willem-Alexander bestond het gezelschap uit Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Eric Oostwegel bestuursvoorzitter van ingenieursbureau Royal Haskoning en Johan van de Gronden, directeur van WNF. Zij werden begeleid door de ervaren poolreizigers Marc Cornelissen en Philip de Roo.
Naast een nacht kamperend op de ijskap bezocht de delegatie de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, werd het project Roots2share gepresenteerd en spraken zij onder andere met de Groenlandse premier Kuupik Kleist en vertegenwoordigers van inheemse volken.
Op en 11 en 12 mei 2011 vond in de Groenlandse hoofdstad Nuuk de 7th Arctic Council Ministerial Meeting plaats.
Ministers van Buitenlandse Zaken van de acht Arctische landen, Permanente Vertegenwoordigers van de Inheemse Arctische Volken, waarnemers en niet-gouvernementele organisaties, vergaderde over de toekomstige uitdagingen in het Arctische gebied.

Geen opmerkingen: