Raad van State schorst plan opslag Russisch gas

De Raad van State heeft het plan voor de ondergrondse opslag van gas uit Noord-Rusland in Bergermeer voorlopig geschorst. Volgens Raad van State is nader onderzoek nodig.
De hoogste bestuursrechter schorst om te voorkomen 'dat gevolgen later niet meer terug te draaien zijn'. Energiebedrijf Taqa mag daarom niet beginnen met voorbereidende werkzaamheden. Tegen het plan is veel verzet en tijdelijke schorsing brengt 'de leveringszekerheid van gas in Nederland op korte termijn niet ernstig in gevaar', aldus de Raad.
De Noord-Hollandse gemeente Bergen en Natuurmonumenten zijn tegen de gasopslag, die een van de grootste in West-Europa moet worden. Andere gemeenten en de provincie Noord-Holland gingen akkoord nadat het Rijk economische compensatieregelingen toezegde.
Taqa Energy betreurt het besluit van de Raad van State. Dit meldde een woordvoerster van de exploitant van het project vandaag. 'Dit betekent dat we voorlopig geen werkzaamheden kunnen uitvoeren en het project dus helaas vertraging oploopt'. Bron: ANP 08.08.2011