Op 1 september 2011 sprak de premier van Groenland, Kuupik Kleist met de minister Buitenlandse Zaken Uriël (Uri) Rosenthal. Rosenthal benadrukte dat Nederland met Groenland wil samenwerken bij het duurzaam ontwikkelen van energie en andere grondstoffen. Hij zei dat Nederlandse bedrijven sterk inzetten op groene groei, wat goed aansluit bij het beleid van Groenland bij de omgang met mogelijke grote nog onontdekte voorraden olie, gas en mineralen.
Samenwerking tussen beide landen sluit ook goed aan bij de Nederlandse ambitie de gasrotonde van Europa te worden.
Kleist nodigde de Nederlandse regering uit voor een bezoek aan zijn land in 2012, als Nederland voorzitter is van het forum van overzeese landen en gebiedsdelen van de EU (LOS).
Groenland, onderdeel van Koninkrijk Denemarken, en de Nederlandse Koninkrijksdelen in het Caraibisch gebied zijn geen lid van de EU maar onderhouden wel relaties met Europa als gebiedsdeel overzee en werken in dat verband nauw samen.
Sint Maarten heeft een status aparte binnen het Koninkrijk der Nederlanden.
Aruba en Curaçao hebben een status aparte binnen het Koninkrijk der Nederlanden.
Caribisch Nederland is de nieuwe benaming voor de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba in de Caraïbische Zee, ook bekend als BES-eilanden.
Sinds 10 oktober 2010 zijn deze eilanden bestuurlijk gezien openbare lichamen, die als bijzondere gemeenten functioneren binnen het land Nederland.
De Benedenwindse of ABC-eilanden zijn Aruba, Bonaire en Curaçao behoren tot.
De omgangstaal is Papiaments.
De Bovenwindse of SSS-eilanden zijn Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius.
De omgangstaal is Engels.