28 oktober 2012 - Indianendag - Arnhem

11.00 tot 17.00 uur / Zalencentrum De Coehoorn
Coehoornstraat 17 / 6811 LA Arnhem/ T.: 026 4433401
Direct tegenover NS-station en de nieuwe Parkeergarage Centraal.
Toegang: gratis / www.nanai.nl en www.dekiva.nl
Programma onderdelen van de jaarlijkse dag van De Kiva en NANAI over inheemse volken van Noord-Amerika (ook wel Indianen genoemd):
Reizen door Indiaans Amerika. Lezing door Leo van Kints en Jan Ketelaars
De NANAI organiseert via Golden Eagle Travel culturele reizen naar Indiaanse gebieden (VS).
Op dezelfde grond. Op dezelfde grond. Film van Jan Ketelaars Film, in samenwerking met de NANAI. Veel mensen in Europa gaan er nog steeds vanuit dat inheemse volken in Noord-Amerika allemaal op dezelfde manier leven, wonen en denken. In de film vertellen een aantal prominenten hun zienswijze over verschillende thema's, zoals armoede, educatie, integratie, kunst, eigen taal en tradities.
Gwich’in, toen en nu. Lezing door Hugo Vos.
Gwich´in leven in het toendragebied van Alaska en Canada. Van oudsher draait hun leven rond de jacht op kariboes, die Gwich´in alles leveren wat zij nodig hadden om te (over-) leven. De aanleg van een oliepijpleiding zorgde voor grootschalige veranderingen.
In de 19e en 20e eeuw kwamen de blanken hun gebied binnen. De geplande aanleg van een oliepijpleiding in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw zorgde voor grootschalige veranderingen. Na moeizame onderhandelingen met de Canadese en Amerikaanse regeringen sloten de Gwich´in nieuwe verdragen die hen meer rechten gaven. De Gwich´in zijn een van de permanente deelnemers van de Arctische Raad. www.gwichin.org
Chief Jim Boucher of the Gwich’in met Bruce Parry.
Arctic with Bruce Parry, documentaire serie, aflevering over Gwich’in. Enkele jaren terug reisde Parry met een Gwich’in-familie mee tijdens hun jaarlijkse kariboejacht. De documentaire (serie) geeft een goed beeld van het gebied, de nog overgebleven Gwich’in-cultuur en de problemen waarmee de Gwich’in tegenwoordig te maken hebben.


Siksika en teerzanden. Lezing in het Engels door Clifford Crane Bear, traditionele Siksika (Blackfoot) oudste en nationhistoricus, over Siksika cultuur en de teerzandoliewinning door o.a. Shell. Crane Bear spreekt zijn eigen taal vloeiend en kent de meeste verhalen over de geschiedenis en cultuur van zijn volk. 
Verder o.a.: interactieve presentatie Indiaanse kunst door Frans Wojciechowski; expositie van Jeroen Vogtschmidt, quiz en loterij; fluitspel door Rik Bakker, begeleid op percussie door Marcel Sloot.
Workshops: kralenwerk door Leonie van Soest, praatstokjes en dromenvangers door Lea Zuyderhoudt en Cliff Crane Bear.
Informatie stands: NANAI, De Kiva, Lakota Stichting, boekenverkoop, e.d.

Geen opmerkingen: