Milieuwetten voor NL-bedrijven ook in buitenland



Nederlandse bedrijven moeten wettelijk verplicht worden in het buitenland dezelfde milieuregels te volgen als in eigen land. Overtreden zij deze, dan kan de Nederlandse justitie hen voor de strafrechter brengen.
Dit stelt hoogleraar Internationaal Milieurecht Jonathan Verschuuren van de Universiteit van Tilburg naar aanleiding van het proces vier Nigeriaanse boeren en vissers tegen Shell. In een civiele zaak voor de Haagse rechtbank eisen zij dat de oliemultinational de verontreiniging in hun dorpen opruimt. Ook willen zij schadevergoeding.
Shell betoogde dat niet zij, maar Shell Nigeria verantwoordelijk is voor de milieuschade als gevolg van het olietransport in dit land. Echte, de Haagse rechtbank stelt dat het moederbedrijf in Nederland kan worden aangesproken.
Ook de Nederlandse regering verschuilt zich bijvoorbeeld bij de activiteiten van Shell voor Alaska achter de besluitvorming in de VS, terwijl de VS onder andere de Declaration on the Rights of Indigenous Peoples, het verdrag inzake Biologische Diversiteit niet heeft ondertekend en onder andere het VN-zeerechtverdrag (UNCLOS) niet heeft geratificeerd.
Bron: Trouw, 10 oktober 2012.