25 november 2013 - Groningen - Imakalezing

Erik de Rode


IJsland: In de voetsporen van Edda’s en saga’s.
Lezing: Simon Halink Arctisch Centrum Aweg 30 (ingang Herman Colleniusstraat) 9718 CW Groningen
19:30 uur. Let op! De deur gaat na dit tijdstip op slot. Toegang: € 2,00 .
Voor de rijke toeristen die IJsland in de negentiende eeuw per schip bezochten, was een bezoek aan het eiland op de eerste plaats een 'bedevaart naar een literatuur'. De dramatische lotgevallen van de sagahelden, en de mythologische thema's uit de poëtische en de proza Edda, waren in Europa al langere tijd gemeengoed. Samen met de grillige vormen van het vulkanische landschap, die nu voor het eerst in positieve termen en als 'subliem' beschreven werden, behoorde dit corpus aan middeleeuwse teksten tot de kern van de IJslandse beleving. Met de opkomst van het nationalisme in de negentiende eeuw gingen ook de IJslanders zelf met nieuwe ogen kijken naar hun landschap en de verhalen van hun voorouders. Na een inleiding tot IJslands roerige geschiedenis en de oorsprong van de Edda's en saga's, zal de lezing zich richten op de vele manieren waarop landschap en middeleeuwse literatuur samenhangen met de moderne IJslandse identiteit. Simon Halink, promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen (moderne geschiedenis) en hartstochtelijk IJsland-liefhebber.
Wie weet. Antwoord op de vraag: Was het 'een Friese slaaf van de Noormannen op Groenland' die als eerste voet op 'Amerika' zette?

Imakalezingen 2014
27 januari 2014: Diederik Veerman [onder voorbehoud]
26 februari 2014: Drie studenten module Wetenschap van de Minor Arctische en Antarctische Studies presenteren hun scriptie
31 maart 2014: Simon Troelstra: Invloed van snelle klimaatveranderingen op de bewoningsgeschiedenis van het Arctisch gebied [onder voorbehoud]
28 april 2014: Jorien Vonk: Onderzoek Siberische permafrost
26 mei 2013: Nog niet bekend 14 juni 2014 Rondleiding op de werf in Harlingen waar de replica van het schip van Willem Barentsz wordt gebouwd [onder voorbehoud].
Geplaatst: 20.11.2013