30 januari t/m 29 april 2016 - Mythen in IJs - Lunteren



Expositie Inuit Art: Mythen in IJs
30 januari t/m 29 april 2016
Museum Oud Lunteren
Dorpsstraat 55, 6741 AB Lunteren, T. 0318 486 254
Open di t/m za, 13:30 tot 16:30 uur.
oudlunteren.nl
29 januari 2016
, 16.30 uur
Opening expositie Mythen in IJs
Partycentrum Floor, Dorpsstraat 36, 6741 AL Lunteren
Sprekers: Peter Kuipers Munneke, poolonderzoeker en meteoroloog en
Cunera Buijs, cultureel antropoloog en conservator van het Museum voor Volkenkunde in Leiden.
In samenwerking met Canuit organiseert Museum Oud Lunteren de expositie Inuit Art, Mythen in IJs. De hedendaagse kunst van de Inuit uit Canada (voorheen: eskimo’s) is fris en modern, weet galeriehouder en gepassioneerd collectioneur Karel Stevens. Hij verzamelt en verkoopt al 25 jaar authentieke kunst van rond de Noordpool, zoals hij het zelf noemt. Van grote, gedetailleerde sculpturen tot fijne, gedetailleerde beeldhouwwerkjes. Afgewisseld met intrigerende, mysterieuze transformaties van mens en dier. Gemaakt in prachtige tinten serpentijn (groen en bruin) en speksteen (van wit tot grijs en groen). De beelden worden gecomplementeerd door kleurrijk en krachtig grafisch werk.
De directe reflectie van cultuur én natuur uit het poolgebied is een van de aspecten die deze kunst zo aantrekkelijk maakt. Daarnaast de eenvoud, het haast primitieve van de sculpturen. Ook bijzonder is dat deze kunstvorm amper 60 jaar oud is. Pikant is verder de mengvorm van traditionele Inuit-kunst met moderne kunst. “Jonge, alweer derde-generatiekunstenaars tonen in hun werk respect voor hun eigen cultuur. Laten daarin de roots en trots zien”, verklaart Stevens.
Op de tentoonstelling valt het materiaalgebruik op. Canada veel meer steen, Groenland meer gewei. Ook de thematiek is anders. Canada veel dieren, jachtscènes en transformaties. Groenland meer tupilaks of wraakbeeldjes. Canada grafisch georiënteerd, Groenland aanzienlijk minder.

25 januari 2016 - Groningen - Imakalezing



Plaattektoniek rondom Antarctica
Lezing door: Tom J.A. Reijers
Arctisch Centrum / Aweg 30
(ingang Herman Colleniusstraat) / 9718 CW Groningen
19:30 uur. Let op! De deur gaat na dit tijdstip op slot.
Toegang: € 2,00, studenten € 1,- (inclusief koffie en thee).

Door de geïsoleerde ligging van Antarctica en de beperkte toegankelijkheid ervan duurde het lang voor de plaattektoniek van dit continent enigszins bekend werd. Het onderzoek gaat nog steeds door. De stand van zaken van de huidige kennis wordt in deze lezing gepresenteerd.
Het op twee na kleinste en enige onbewoonde (red. ?) continent Antarctica is staatkundige niet verdeeld. Over de ligging ervan werd al vroeg gespeculeerd. Het is in de 16e eeuw vermoedelijk voor het eerst waargenomen (door een Nederlander) en pas vanaf eind 19e eeuw verkend. De geografie ervan is geleidelijk aan beter bekend geworden. De laatste decennia is het gebied beperkt open voor toerisme. Wereldwijd is afgesproken dat er geen exploitatie van grondstoffen zal plaatsvinden, minstens tot 2048. Verdere verkenning van Antarctica werd een van de doelstellingen van het Internationale Geofysische jaar 1957- 58. Een andere doelstelling was het verkennen van de zeebodem die toen nog grotendeels onbekend was. Uit dat laatste kwam het fenomeen “plaattektoniek” voort, nu wereldwijd bevestigd. Door de geïsoleerde ligging van Antarctica en de beperkte toegankelijkheid ervan duurde het lang voor de plaattektoniek van dit continent enigszins bekend werd. Het onderzoek gaat nog steeds door. De stand van zaken van de huidige kennis wordt in deze lezing gepresenteerd.

Tom Reijers heeft als geoloog en als reis- en expeditiebegeleider alle werelddelen bezocht en in veel landen gewoond. Tijdens zijn loopbaan bij Shell International was hij werkzaam als exploratie- en research geoloog; hij was ook docent aardwetenschappen. Hij was actief betrokken bij onderzoek naar en oliewinning in de noordelijke Noordzee, Noord-Canada.

Agenda Imaka lezingen 2016:
29 februari 2016: scriptie-presentatie door drie studenten van de minor Arctische en Antarctische Studies.
21 maart 2016: Onderzoek naar drieteenstrandlopers door Jeroen Reneerkens.
25 april 2016: Leven onder het ijs (werktitel) door Fokje Schaafsma.
30 mei 2016: Inuit buiten de Arctis door Tekke Terpstra (onder voorbehoud)
juni 2016: Bezoek aan het depot van het Universiteitsmuseum (onder voorbehoud).
Bewerkt: 18.01.2016

Arctic Definition


Under construction

Under construction

https://arcticpeoplesalertblog.wordpress.com/