Festival Explore The North - Leeuwarden
25 + 26 november 2011 / Leeuwarden en omgeving / Friesland
www.explore-the-north.nl


Explore the North is een nieuw multidisciplinair cultureel festival dat voor de eerste keer plaatsvindt. Het programma richt zich op muziek, literatuur en poëzie rondom schrijvers en muzikanten die zijn geworteld in de noordelijke cultuur. Het verbinden en versterken van gelijkgestemde kunstenaars uit het noorden is een essentiële doelstelling van het festival. Door het geven van opdrachten aan kunstenaars en door aan te sturen op het ontstaan van nieuwe internationale uitwisselingen is Explore the North meer platform dan festival.
De hang naar het noorden staat in Europa symbool voor rust, ruimte, ontdekkingskracht, vrijheid, avontuur en de poëtische leegte van het landschap. In Explore the North onderzoeken artiest en publiek gezamenlijk hun verwantschap.
Met een onderscheidende programmering wil Explore the North muziek en literatuur niet naast elkaar vertonen, maar verweven in improvisaties, specifieke opdrachten en speciale artist-in-residence programma’s, waarbij de hang naar het noorden wordt onderzocht en gedeeld met het publiek.
Explore the North ondersteunt de ambities van Fryslân 2018.

Programma
Loney Dear is het pseudoniem van de Zweedse singer-songwriter en multi-instrumentalist Emil Svanängen. Zijn sferische, dynamische electro-folk met melancholieke ondertoon is al goed voor vijf albums, waarvan Hall Music dit jaar nog verscheen. Loney Dear speelt op Explore the North een exclusieve show in Nederland.
Jan Brokken is een Nederlandse schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie met als laatste publicatie Baltische Zielen. Veel van zijn romans zijn in diverse talen vertaald en verfilmd. Als schrijver heeft hij internationale faam verworven – The Guardian vergeleek hem met Graham Greene en de Sydney Morning Herald met Bruce Chatwin.
De uit Zuid-Wales afkomstige dichter en schrijver Philip Gross is hoogleraar creatief schrijven aan de Glamorgan University en is vooral bekend om zijn fictie voor jongeren, science fiction, toneelstukken en korte verhalen. Met zijn laatste poëziebundel, The Water Table, won hij in Engeland de prestigieuze TS Eliot Prize en in november verschijnt zijn nieuwste werk, Deep Field.
Jan Douwe Kroeske maakt speciaal voor Explore the North een twee uur durende live versie van zijn befaamde programma 2 Meter Sessies. Een avond over het ‘het noordelijk gevoel’ met als speciale muzikale gast Teitur. Singer songwriter Teitur is afkomstig van de Deense Faeröer Eilanden en weet als geen ander wat het is om te leven in noordelijke afzondering.
'Seeljocht' (Fries voor Zeelicht) is een collectief van gelijkgestemde muzikanten en kunstenaars uit Noord-Europa en Noord-Amerika. De groep is door de Popfabryk en Into The Great Wide Open bij elkaar gebracht als artists-in-residence op het Into the Great Wide Open festival 2011. Daar maakte de groep kunstenaars een eigen interpretatie en vertaling van Vlieland en de Waddenzee. Dit leverde een soundtrack op van het geluid van de natuur, ondersteund met beelden van het eiland zelf.  Na zeer succesvolle uitvoeringen in de donkere bossen van Vlieland en in de prachtige historische kerk werd al snel duidelijk dat het niet bij een eenmalige samenwerking mocht blijven. Festivals Explore the North en Le Guess Who? presenteren daarom twee nieuwe shows van het collectief Seeljocht.


Symposium: Het Noordelijk Gevoel
Tresoar - Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum (Fries historisch en letterkundig centrum Tresoar)  / Boterhoek 1 / 8911 DH Leeuwarden – Friesland / T: 058 7890789 / Gratis / W: www.tresoar.nl
Dichter Tsead Bruinja is gastheer van Explore the North 2011 en zal in die rol ook dit symposium begeleiden. De Edda (een verzameling literaire en mythologische werken uit het middeleeuwse IJsland) vormt de rode draad van de avond waaraan onder meer Ate Jongstra, Remco Ekkers, Kester Freriks en Abe de Vries hun medewerking verlenen.

Geen opmerkingen: