Film: Nova Zembla

Vanaf 24 november 2011 in de bioscoop. 
Speelfilm / DVD
Met spanning wordt uitgekeken naar wat Reinout Oerlemans van het heroïsche verhaal ‘De Overwintering op Nova Zembla’ in 3D heeft overgelaten.
Een schot voor de boeg: Dat zijn film Nova Zembla - Liefde Bevriest Nooit een verkeerd beeld van de geschiedenis geeft, ligt al vast door het gebruik van het dagboek van Gerrit de Veer Waerachtighe beschryvinghe van drie seylagien, ter werelt noyt soo vreemt ghehoort. Dat hij Gerrit de Veer als held opvoert, gespeeld door de mooie jongeman Robert de Hoog, en deze een vriendinnetje geeft, gespeeld door de mooie Doutzen Kroes, in plaats van Willem Barentsz, is zogezegd filmische vrijheid. Barentsz had de pech te overlijden, heeft daardoor al genoeg geografische namen gekregen en is inmiddels nagenoeg onbekende geworden. Barentsz past niet in Oerlemans romantische verhaal. Beter had geweest om Jan Huygen van Linschoten (ca. 1563-1611), die de basis heeft gelegd voor de VOC en WIC, een prominente rol te geven. Overigens vraag ik me af of die een rol in de film heeft gekregen.
Oerlemans kan in zijn making off niet genoeg superlatieven vinden om het vergelijk te trekken tussen de extreme omstandigheden van het filmen op IJsland en Noord-Canada en de overwintering op Nova Zembla in 1596. Even vergeet hij het verschil in de beschikbare kennis van toen en nu.
Het is een goed moment om in een tijd van recessie een heroïsche film uit te brengen, nu de huidige VOC-koopmannen zoals die van Royal Haskoning en Shell, op Groenland of in Russisch noorden op pad zijn.
Ik verwacht niet dat de diefstal van heilige beelden van de Nenets of verkrachting scenes een plaats in het verhaal voorkomen. Ook heb ik niet gehoord dat de ontmoetingen met de Nenets of Sami zijn verfilmd en ben dan ook benieuwd hoe de terugkeer bij de Sami op Kola zijn verbeeld. Oerlemans had minstens de moeite kunnen nemen om bij de Nenets en Sami in Noord-Rusland te filmen. 2011.11.11